“Ha ma élne, szupersztár lenne” – Lajtha László, az elfeledett magyar zseni

“Ha ma élne, szupersztár lenne” – Lajtha László, az elfeledett magyar zseni

A cikk megjelent: Index - Infó - “Ha ma élne, szupersztár lenne” – Lajtha László, az elfeledett magyar zseni 2024.08.27.

 

Háromnapos fesztivál tiszteleg az idén átadott bicskei Lajtha Házban a “harmadik legnagyobb magyar zeneszerző” előtt. A program a sokoldalú életműt idézi népzenétől komolyzenéig, ingyenes előadások és gyerekprogramok is várják a látogatókat szeptember 6-8 között. 

Zseniális zeneszerző, zenetudós, megkerülhetetlen etnográfus és kultúrdiplomata – Lajtha László annyi területen alkotott maradandót, hogy felsorolni is nehéz. Mégis, szeretett hazájában szinte feledésbe merült gazdag életműve, amit a háromnapos Lajtha Fesztivál is orvosolni igyekszik, a Hangvető szervezésében. Az idén átadott bicskei helyszín kiváló akusztikája kivételes koncertélménnyel kecsegtet. Balog József zongoraművész, Lajtha egyik legelhivatottabb hazai tolmácsolója kiemeli azt a sajátos zenei nyelvet, amely csak az övé, bár hasonlították Bartókhoz és Kodályhoz: 

“Mai füllel hallgatva is modernként, újként hat a 120 éves a zongorarepertoár, és még mindig elképesztő hatása van, elképzelhetetlen nélküle a kortárs magyar zene.”

A szervezők kiemelt törekvése, hogy a repertoárt itthon közkinccsé tegyék, külföldön népszerűsítsék – ebben segít a berlini Notos Quartett fellépése is, amely Lajtha zongoranégyesét mutatják be, első ízben a hazai közönségnek. Az estét a magyar scéna egyik legígéretesebb együttese, a Korossy Quartet teszi teljessé. Pénteken Fülep Márk erre az alkalomra összehívott ensemble-ja Lajtha fuvolára, hárfára és vonósokra írt kamarazenéiből válogat, Balog József zongorakoncertjét pódiumbeszélgetés kíséri – a fesztivál minden napjára tartogatva egy-egy zenei csemegét.

Ilyennek ígérkezik a Lajtha etnográfusi munkásságának szentelt vasárnap is, ahol Kiss Gy. László triója és a Tükrös zenekar elevenítik meg gyűjtéseit, majd az egyik legtehetségesebb táncegyüttes, az Ifjú Szivek Táncszínház előadása következik. Lajtha hangszeres és szakrális népének gyűjtését Navratil Andrea és Demeter László, valamint Lakatos Róbert és zenekara tárják a közönség elé. Ingyenes gyerekprogramok és előadások várják a látogatókat a fesztivál mindhárom napján, míg az esti koncertek jegyvásárláshoz kötöttek. 

 

Részletes program a Programok menüpont alatt és a fesztivál Facebook oldalán. 


////////////

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
A napközbeni programok ingyenesek, az esti koncertek jegyvásárláshoz kötöttek.

Jegyek kaphatók az InterTicket országos hálózatában, valamint a jegy.hu weboldalon.
A jegyek egy koncertre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Szervező: Hangvető
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap